Piškotki

Uporaba piškotkov na spletni strani klavdijabogataj-art.si

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Piškotki so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami uporabnikov. Z uporabo piškotkov ocenjujemo učinkovitost zasnove spletnega mesta ter ustreznost vsebine, ki jo na njem ponujamo uporabnikom.

Pravna podlaga

Zakon o elektronskih komunikacijah, ZEKom-1, je v slovenski pravni red prenesel spremenjeno Direktivo o zasebnosti v elektronskih komunikacijah 2002/58/ES*. V Direktivi je bil spremenjen člen, ki govori o piškotkih in podobnih tehnologijah, s katerimi je mogoče shranjevati informacije ali pridobivati informacije, shranjene na uporabnikovi terminalni opremi (kot je npr. računalnik, mobilna naprava). Uporaba takih tehnologij je po novem mogoča le na podlagi privolitve uporabnika.

Kaj je piškotek?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
  • življenjsko dobo piškotka;
  • vrednost - navadno naključno generirano edinstveno število.
Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev - na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Uporaba piškotkov na naši strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na naši strani sledijo smernicam Informacijske pooblaščenke RS (PDF).

Vsak uporabnik ima popoln nadzor nad piškotki in se lahko tako sam odloči, ali bo dovolil njihovo shranjevanje na svoji napravi. Nastavitve uporabe piškotkov so vam na voljo preko gumba "Nastavitve zasebnosti" v spodnjem desnem kotu spletne strani.

Seznam uporabljenih piškotkov

Naziv piškotka Izdajatelj Veljavnost Opis
_ga Google Analytics dve leti Analitični piškotek. Vsebuje naključno ustvarjeno unikatno število, ki se uporablja za izračun podatkov o obisku našega spletnega mesta.
_gat Google Analytics 10 minut Analitični piškotek. Uporablja se za omejevanje pogostosti zadetkov.
cc_analytics klavdijabogataj-art.si eno leto Shranjene nastavitve uporabnika o dovoljenju uporabe piškotkov, ki so potrebni za spremljanje statistik.
cc_necessary klavdijabogataj-ast.si eno leto Shranjene nastavitve uporabnika o dovoljenju uporabe piškotkov, ki so nujno potrebni za delovanje spletne strani.